AYTÜRK TEKNİĞİ

Öğretimin etkililiğini yükseltmek amacıyla uygulanması tercih edilen, tüm derslerde kullanılabilen, yaratıcı fikirler oluşturmaya yönelik bir teknik olan Aytürk Tekniği eğlenceli ve özgün bir tekniktir. Aytürk Tekniği 2017-2018 eğitim öğretim yılı ikinci yarıyılında Şehit Öğretmen Hasan Akan İlkokulu dördüncü sınıflarından rassal yöntemle seçilen iki çalışma grubuna uygulanmıştır. Gruplardan biri deney biri ise kontrol grubu olarak atanmıştır. Çalışmada, deneysel model olarak öntest-sontestkontrol gruplu deneysel modele uygun olarak tasarlanmıştır. Ölçme aracı olarak, Raudsepp (1983) tarafından geliştirilen “Ne kadar yaratıcısınız?” yaratıcılık testi kullanılmıştır. Kontrol grubu öğrencileri müzik derslerine ve okul eğitimine normal sürecinde devam ederken, deney grubu öğrencilerine okulda gördükleri derslere ek olarak “Aytürk Tekniği” ile “Zenginleştirilmiş Yaratıcı Etkinlikler Programı” uygulanmıştır. Yapılan çalışmada literatürde geçen öğretim yöntemleri ve tekniklerin kullanılmasının yanı sıra mevcut literatürde o güne kadar yer almayan Aytürk Tekniği de öğrenme sürecinde uygulanmıştır. Deney grubuna uygulanan etkinliklerde katılımcıya, yaratıcı ve interaktif bir eğitim ortamı sağlanarak, öğrencilere hayal kurma, yaratma ve ifade etme imkânı verilmiştir. Her etkinlikte tekniğin omurgası olan “Ritmik Tablo” kullanılmış, çalışma sonunda tekerleme benzeri ritmik ürünler veya müziksel ürünler elde edilmiştir. Yeni tekniğin kullanılmasıyla öğrenciler çalışma süresince amaçlanan hedeflere yönelik yaratıcı fikirler üretmiş ve konu ile ilgili kalıcı ürünler oluşturmuştur. Ritmik ürünler veya müziksel ürünlerin öğrenciler tarafından sergilenmesi sağlanmıştır. 10 haftalık deney süreci sonucunda deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine oranla yaratıcılık bakımından daha başarılı olduğu görülmüştür.

“Eğitimde Zihinsel ve Kültürel Değişim Eğitim Programı”nın uygulanması sırasında Aytürk Tekniğinden yararlanılmıştır. Ayşen Ertürkler tarafından yenilikçi bir yaklaşım ile makalesi yazılarak literatüre kazandırılmış olan “Aytürk Tekniği”nin uygulanması vasıtasıyla öğrenmenin söz, ritim, müzik ve hareketlere dayanan eğlenceli ve rahat bir şekilde oyunlaştırılarak ilgi çekici hale getirilmesi durumu gerçekleşir. Böylelikle yalnızca kavrama yerine aynı zamanda hissederek dönüştürme imkânı tanınması, öğrencilerin yüz yüze gelecekleri gerçek yaşantıya hazırlanmasının desteklenmesi sağlanmış olacaktır.

           Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı’nca oluşturulan “1. Materyal ve Etkinlik Yarışması Kataloğu” içinde de yer alan “Aytürk Tekniği”nin uygulanmasıyla elde edilen etkinlik, Harflerin Şarkısı adıyla, “Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın” adlı Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik yarışmasına katılarak, Türkiye üçüncülüğü elde etmiştir. “E-Twinning projesiyle tekniği uygulayan 76 okul proje paydaşı olarak eğitimlerinde bu tekniğe yer vermiştir.

 

 

Video Tanıtımı